Friday, March 11, 2011

AYAM MASAK KURMA



1/2 EKOR AYAM....POTONG 6
2 BIJI LADA HIJAU
2 BIJI TOMATO
4 BIJI KENTANG ...BELAH 2 JER
1 CAWAN SUSU CAIR+1` CAWAN AIR

BAHAN TUMIS

5 ULAS BAWANG MERAH ....HIRIS HALUS
3 ULAS BAWANG PUTIH...HIRIS HALUS
2 CM HALIA...MAYANG HALUS2
1 BTG KAYU MANIS
2 KUNTUM BUNGA L;AWANG
4 BIJI BUAH PELAGA 
1 PEKET REMPAH KURMA +1/2 CAWAN AIR....KACAU SEBATI
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUP NYA

CARA2NYA

TUMIS BAHAN REMPAH DULU
KULIT KAYU MANIS ,BUNGA LAWANG.BUAH PELAGA
MASUKKAN BAWANG MERAH ,PUTIH DAN HALIA
TUMIS HINGGA NAIK BAU NYA
MASUKKAN REMPAH KURMA ....
TUMIS HINGGA TERBIT MINYAK
MASUKKAN AYAM.....
GORENG HINGGA AYAM SEPARUH MASAK
BARU MASUKKAN SUSU CAIR TADI
MASUKKAN KENTANG .....
MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA
BILA KENTANG DAH EMPUK
MASUKKAN TOMATO DAN CILI HIJAU
BIAR SEKETIKA.....BARU PADAMKAN API
HIDANGKAN.....

No comments:

Post a Comment