Saturday, May 14, 2011

PUDING TEMBIKAI MLONG






BAHAN2NYA

1 PEKET AGAR2 KERING...RENDAM DULU
1 1/2 CAWAN GULA
1/2 TIN SUSU CAIR
2 SUDU BESAR PLANTA
6 CAWAN AIR KOSONG
1 SUDU ESEN VANILLA

BAHAN B

8 KEPING ROTI GARDENIER YG KOSONG
POTONG KECIL2
KETEPIKAN DULU
PERWARNA HIJAU DAN MERAH
50 GRAM CINCAU....POTONG KIUB SAIZ KECIL2

CARA2NYA

REBUS AGAR DGN 6 CAWAN AIR ...HINGGA CAIR
MASUKKAN GULA BERSAMA SUSU
MASUKKAN PLANTA
KACAU SEBENTAR MASUKKAN ESEN VANILLA
TUTUP API

AMBIL ROTI MASUKKAN DLM BLENDER
CAMPOR SEPAROH ADUNAN AGAR 2 TADI
BLEND HINGGA HALUS
PAS TU CAMPORKAN DALAM ADUNAN AGAR 2 TADI
GAUL SEBATI

AMBIL 2 SENDUK ....COLORKAN HIJAU
TERUS MASUKKAN DALAM LOYANG
BEKUKAN SEBENTAR....JANGAN SAMPAI BEKU SANGAT TAKUT TAK LEKAT LAPISAN SETERUSNYA...AGAR2 NAMPAK KERAS SEDIKT DAH OK

PAS TU  SENDUKKAN ADUNAN YG  ASAL. 3 SENDUK ATAS LAPISAN HIJAU
BEKUKAN SPT CARA DIATAS

PAS TU MASUKKAN LAPISAN MERAH DAN TABURKAN CINCAU
TUTUP LAGI DGN ADUNAN MERAH
TABUR LAGI CINCAU ,,,,
LAST TUTUP DGN BALANCE MERAH HINGGA HABIS

SEJUKKAN DALAM PETI AIS.....
SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. SUSU CAIR ...BOLEH JUGA DIGANTIKAN DGN SUSU PEKAT MANIS,,,1 CAWAN...YG SUKA MANIS LA....PUDING MLONG NI TAK MANIS SANGAT...MMG MLONG TAK SUKA MANIS....SO BG YG NAK MANIS BOLEH GANTIKAN DGN SUSU PEKAT OK

    ReplyDelete