Sunday, August 7, 2011

ANEKA PILIHAN BISKUT RAYA 2011 MLONG TAHUN NI....

 BISKUT  COKLAT  ALMOND

bahan2nya

2 cawan tepong gandum
1/2 cawan mentega
1/2 cawan nestum1/2 cawan badam
1/2 cawan gula aising
5 sudu besar tepong jagung

untuk hiasan
coklat putih secukupnya

cara2nya

pukul gula dan mentega hingga kembang
masukkan tepong gandum.nestum,tepong jagung
uli hingga jadi doh
canai dan terap la acuan pilihan sendiri
bakar dalam 15 minit ....180'c
setelah masak sejukkan biskut dulu

sementara tu cairkan coklat dgn cara double boiler

hias la biskut anda dgn kreativiti anda sendiri ya....

 BISKUT OAT BERCOKLAT

2 cawan tepong superfine
1cawan mentega
5 sudu besar gula perang
5 sudu oat
3 sudu tepong jagung
4 sudu serbuk koko

untuk hiasan

kuning telur .coklat putih
dan kacang badam hancur

cara2nya

mentega dan gula dipukul hingga kembang
masukkan oat ,tepong superfine.tepong jagung,serbuk koko
uli sebati hingga jadi doh

canaikan ....kemudian terap la acuan anda
sapukan kuning telur
taburkan kacang badam hancur
bakar ......15 minit...180'c

sejukkan biskut dulu
sementara tu cairkan coklat putih
secara double boiler

hiasla biskut dgn cara anda ok....

 SAMPERIT
 BISKUT BINTANG  KELAPA
 BISKUT MAKMUR
 BISKUT ARAB

bahan2nya

bahan A

5 sudu minyak sapi
1 sudu besar mentega
4 sudu gula castor
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur .....kuning saja

bahan B

2 cawan tepong gandum
2 sudu besar tepong suji(mesin lg bg halus)
1 sudu kecil bikabonat


cara2nya

bahan A......di satukan kemudian dikacau sebati
campurkan bahan A dgn bahan B
gaul hingga menjadi adunan

ambil sedikit bentukkan bulat sebesar 20 sen
bakar hingga kuning dalam 12 minit....140'c

 BISKUT SUJI


bahan2nya

3 cawan tepong suji
2 cawan gula castor
2 cawan minyak sapi

sedikit gula aising

cara2nya

gaul semua bahan ...hingga sebati
bila dah elok adunannya
bulat2 kan nya
susun dalam dulang pembakar
bakar 20 minit ..140'c

bila dah siap golekkan dalam gula aising

 BISKUT STRAWBERRY 

BAHAN2NYA

BAHAN A


1 CAWAN BUTTER
3 SUDU BESAR LEMAK SAYUR
3 SUDU BESAR GULA AISING
1 SUDU BESAR PES STRAWBERRY EMULCO

BAHAN B

1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
4 SUDU BESAR TEPONG KASTARD

BAHAN C


UNTUK TOPPING

1 PEKET COKLAT PERISA STRAWBERRY

CARA2NYA

PUTAR BAHAN A HINGGA SEBATI
MASUKKAN BAHAN B DAN GAUL RATA
CANAI DAN TERAP IKUT ACUAN ANDA
BAKAR 20 MINIT....150'C SUHU NYA
SEJUKKAN DULU

SEMENTARA TU CAIRKAN COKLAT STRAWBERRY DGN CARA DOUBLE BOILER
HIAS LA BISKUT ANDA DGN KREATIVITI ANDA OK..

 TART STRAWBERRY

bahan2 nya

1 cawan mentega
suku cawan tepong beras
2 cawan tepong gandum
1 cawan gula halus
sedikit jem strawberry

cara2nya

pukul mentega dgn gula hingga kembang
camporkan kedua2 tepong kedalam adunan mentega
uli hingga jd doh
perap 1/2 jam doh
tutup dgn kain atas nya

pilih acuan fov sendiri klu mlong suka bentuk bulat ni ..so tekan jer tengah nya
letak jem strawberry
dan bakar 12 minit.....suhu 200'c

BISKUT KACANG


bahan2nya

2 cawan kacang tanah....sangai dulu kemudian ditumbuk separa lumat
2 cawan tepong gandum
1 cawan gula halus
2 cawan minyak mazola


cara2nya

gaul kesemua bahan di dalam mangkuk
uli hingga jadi doh
canaikan setebal 1/2 inci
terap la ikut acuan sendiri
sapukan kuning telur diatas nya
bakar dalam suhu 180'c ~20 minit

 ALMOND LONDON

BAHAN2NYA

250 GRAM BUTTER
1 CAWAN GULA AISING
50GM BADAM ....KISAR HALUS
2 BIJI TELUR
1 SUDU BIKABONAT
3CAWAN TEPONG GANDUM
1/2 CAWAN TEPONG JAGUNG
KACANG BADAM SECUKUPNYA....DALAM 200GRAM
PANGGANG DULU
2 PEKET COKLAT MASAKKAN

CARA2NYA

PUKUL BUTTER DGN GULA HINGGA KEMBANG
MASUKKAN TELUR SATU PERSATU
PUKUL PERLAHAN
MASUKKAN TEPONG GANDUM .TEPONG JAGUNG.BADAM KISAR.SERBUK PENAIK..
GAUL HINGGA SEBATI
HINGGA JD DOH
BULAT2 KAN DOH....MASOKKAN SEBIJI KACANG BADAM
BENTUKKAN BUJUR MEMANJANG OK
BAKAR DGN SUHU 175'C....10~12 MINIT
SEJUKKAN BISKUT DULU SEBELUM CELUP DLM COKLAT

SEMENTARA ITU.....

CAIRKAN COKLAT DGN CARA DOUBLE BOILER
CELUPKAN BISKUT
LETAK DALAM CUP CAKE SAIZ KECIL
TABURKAN KACANG DIATAS NYA

JIKA INGIN GUNA SUGAR /COKLAT RICE PON BOLEH

BISKUT STRAWBERRY

BAHAN2NYA

BAHAN A


1 CAWAN BUTTER
3 SUDU BESAR LEMAK SAYUR
3 SUDU BESAR GULA AISING
1 SUDU BESAR PES STRAWBERRY EMULCO

BAHAN B

1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
4 SUDU BESAR TEPONG KASTARD

BAHAN C


UNTUK TOPPING

1 PEKET COKLAT PERISA STRAWBERRY

CARA2NYA

PUTAR BAHAN A HINGGA SEBATI
MASUKKAN BAHAN B DAN GAUL RATA
CANAI DAN TERAP IKUT ACUAN ANDA
BAKAR 20 MINIT....150'C SUHU NYA
SEJUKKAN DULU

SEMENTARA TU CAIRKAN COKLAT STRAWBERRY DGN CARA DOUBLE BOILER
HIAS LA BISKUT ANDA DGN KREATIVITI ANDA OK..

1 comment: