BISKUT COKLAT ALMOND
bahan2nya
2 cawan tepong gandum
1/2 cawan mentega
1/2 cawan nestum1/2 cawan badam
1/2 cawan gula aising
5 sudu besar tepong jagung
untuk hiasan
coklat putih secukupnya
cara2nya
pukul gula dan mentega hingga kembang
masukkan tepong gandum.nestum,tepong jagung
uli hingga jadi doh
canai dan terap la acuan pilihan sendiri
bakar dalam 15 minit ....180'c
setelah masak sejukkan biskut dulu
sementara tu cairkan coklat dgn cara double boiler
hias la biskut anda dgn kreativiti anda sendiri ya....
BISKUT OAT BERCOKLAT
2 cawan tepong superfine
1cawan mentega
5 sudu besar gula perang
5 sudu oat
3 sudu tepong jagung
4 sudu serbuk koko
untuk hiasan
kuning telur .coklat putih
dan kacang badam hancur
cara2nya
mentega dan gula dipukul hingga kembang
masukkan oat ,tepong superfine.tepong jagung,serbuk koko
uli sebati hingga jadi doh
canaikan ....kemudian terap la acuan anda
sapukan kuning telur
taburkan kacang badam hancur
bakar ......15 minit...180'c
sejukkan biskut dulu
sementara tu cairkan coklat putih
secara double boiler
hiasla biskut dgn cara anda ok....
SAMPERIT
BISKUT BINTANG KELAPA
BISKUT MAKMUR
BISKUT ARAB
bahan2nya
bahan A
5 sudu minyak sapi
1 sudu besar mentega
4 sudu gula castor
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur .....kuning saja
bahan B
2 cawan tepong gandum
2 sudu besar tepong suji(mesin lg bg halus)
1 sudu kecil bikabonat
cara2nya
bahan A......di satukan kemudian dikacau sebati
campurkan bahan A dgn bahan B
gaul hingga menjadi adunan
ambil sedikit bentukkan bulat sebesar 20 sen
bakar hingga kuning dalam 12 minit....140'c
BISKUT SUJI
bahan2nya
3 cawan tepong suji
2 cawan gula castor
2 cawan minyak sapi
sedikit gula aising
cara2nya
gaul semua bahan ...hingga sebati
bila dah elok adunannya
bulat2 kan nya
susun dalam dulang pembakar
bakar 20 minit ..140'c
bila dah siap golekkan dalam gula aising
BISKUT STRAWBERRY
BAHAN2NYA
BAHAN A
1 CAWAN BUTTER
3 SUDU BESAR LEMAK SAYUR
3 SUDU BESAR GULA AISING
1 SUDU BESAR PES STRAWBERRY EMULCO
BAHAN B
1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
4 SUDU BESAR TEPONG KASTARD
BAHAN C
UNTUK TOPPING
1 PEKET COKLAT PERISA STRAWBERRY
CARA2NYA
PUTAR BAHAN A HINGGA SEBATI
MASUKKAN BAHAN B DAN GAUL RATA
CANAI DAN TERAP IKUT ACUAN ANDA
BAKAR 20 MINIT....150'C SUHU NYA
SEJUKKAN DULU
SEMENTARA TU CAIRKAN COKLAT STRAWBERRY DGN CARA DOUBLE BOILER
HIAS LA BISKUT ANDA DGN KREATIVITI ANDA OK..
TART STRAWBERRY
bahan2 nya
1 cawan mentega
suku cawan tepong beras
2 cawan tepong gandum
1 cawan gula halus
sedikit jem strawberry
cara2nya
pukul mentega dgn gula hingga kembang
camporkan kedua2 tepong kedalam adunan mentega
uli hingga jd doh
perap 1/2 jam doh
tutup dgn kain atas nya
pilih acuan fov sendiri klu mlong suka bentuk bulat ni ..so tekan jer tengah nya
letak jem strawberry
dan bakar 12 minit.....suhu 200'c
BISKUT KACANG
bahan2nya
2 cawan kacang tanah....sangai dulu kemudian ditumbuk separa lumat
2 cawan tepong gandum
1 cawan gula halus
2 cawan minyak mazola
cara2nya
gaul kesemua bahan di dalam mangkuk
uli hingga jadi doh
canaikan setebal 1/2 inci
terap la ikut acuan sendiri
sapukan kuning telur diatas nya
bakar dalam suhu 180'c ~20 minit
ALMOND LONDON
BAHAN2NYA
250 GRAM BUTTER
1 CAWAN GULA AISING
50GM BADAM ....KISAR HALUS
2 BIJI TELUR
1 SUDU BIKABONAT
3CAWAN TEPONG GANDUM
1/2 CAWAN TEPONG JAGUNG
KACANG BADAM SECUKUPNYA....DALAM 200GRAM
PANGGANG DULU
2 PEKET COKLAT MASAKKAN
CARA2NYA
PUKUL BUTTER DGN GULA HINGGA KEMBANG
MASUKKAN TELUR SATU PERSATU
PUKUL PERLAHAN
MASUKKAN TEPONG GANDUM .TEPONG JAGUNG.BADAM KISAR.SERBUK PENAIK..
GAUL HINGGA SEBATI
HINGGA JD DOH
BULAT2 KAN DOH....MASOKKAN SEBIJI KACANG BADAM
BENTUKKAN BUJUR MEMANJANG OK
BAKAR DGN SUHU 175'C....10~12 MINIT
SEJUKKAN BISKUT DULU SEBELUM CELUP DLM COKLAT
SEMENTARA ITU.....
CAIRKAN COKLAT DGN CARA DOUBLE BOILER
CELUPKAN BISKUT
LETAK DALAM CUP CAKE SAIZ KECIL
TABURKAN KACANG DIATAS NYA
JIKA INGIN GUNA SUGAR /COKLAT RICE PON BOLEH
BISKUT STRAWBERRY
BAHAN2NYA
BAHAN A
1 CAWAN BUTTER
3 SUDU BESAR LEMAK SAYUR
3 SUDU BESAR GULA AISING
1 SUDU BESAR PES STRAWBERRY EMULCO
BAHAN B
1 1/2 CAWAN TEPONG GANDUM
4 SUDU BESAR TEPONG KASTARD
BAHAN C
UNTUK TOPPING
1 PEKET COKLAT PERISA STRAWBERRY
CARA2NYA
PUTAR BAHAN A HINGGA SEBATI
MASUKKAN BAHAN B DAN GAUL RATA
CANAI DAN TERAP IKUT ACUAN ANDA
BAKAR 20 MINIT....150'C SUHU NYA
SEJUKKAN DULU
SEMENTARA TU CAIRKAN COKLAT STRAWBERRY DGN CARA DOUBLE BOILER
HIAS LA BISKUT ANDA DGN KREATIVITI ANDA OK..
RESIPI AKAN MLONG TULIS YA.......
ReplyDelete