Sunday, January 29, 2012
CAKE CRAMEL CHOCLATE MOIST MLONG ...NYUMMMMYYY
KEK KRAMEL COKLAT MOIST
KEK KARAMEL resepi dari Atulnona Abdullah dan Munira Baharum
BHN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir dtabur dlm loyang
STEP 2:
buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
STEP 3:
BHN B:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur
STEP 4:
kacau perlahan dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min
****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
CARA;
semua bhn di atas d ayak
BHN C:
4 biji telur-pukul dgn whisk atau blend
CARA:
satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2...
dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru dterbalikkan kek
sedia dhidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kek ni boleh masak 2 cara...samada bakar secara DOUBLE BOILER or KUKUS sajer.....
ReplyDeleteresult tetap sama marvelossss kekawan