Thursday, May 31, 2012

my cheese tart ku......dah boleh buat sendiri ....save duit tu

 mula2 buat doh pastry nya dulu;.........
 pas tu guna acuan tart....buat mcm ni./...pas tu cucuk2 kan nya dgn garpu dibagian tengah  acuan
 pas tu bakar......15 minit jer
 kemudia sediakan  adunan cream cheese nya pulak

250 gram cream cheese
1 biji telur
1 cawan gula halus
 satu kan kesemua bhn2....

pukul hingga menjd cream spt dlm pic
 pas tu  masukkan filling strawberry
pastu ...sudukan cream cheese atas filling ...jgn penuh sgt
lorekkan permukaan atas cheese
ikut seni anda la.....

mlong tak pandai  sgt bab 2 lukis ni....
ni la rupa nya
pas tu bakar 10 minit lagi ....dlm oven...

dah siapp


CHEESE TART ,,,,,,

* Bahan untuk Sweet Pastry:-

* 125 gm mentega / margerin
* 60 gm gula aising
* 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
* 240 gm tepung gandum

cara2nya

pukul mentega dgn gula hingga kembang 
masukkan telur
pukul lg .....
last masukkan tepong ....
uli hingga jadi doh 

kemudian ambil sedikit ..masukkan dlm acuan tart.... ratakan sama tebal doh nya
pas tu bakar 15 minit..160.c 

JOM KITA PUTAR CREAM CHEESE,GULA TELUR SAMPAI BERKRIM......


250 gram cheese cream
1 cawan gula halus
1 biji telur

pukul sekali hingga berkrim

pas tu .....
acuan tart yg dah siap tu....letak la filling strawbery ,blue berry....ikut suka
pas tu tutup dgn cream cheese ..jgn penuh sgt
pas tu ....
guna lidi satay ..celupkan colour 
lorekkan ikut kreativiy anda

bakar 10 mint lg...

2 comments:

  1. cantik la mak long....saya pn nk buat nti sbb buat sblm nie x buncit pn, sedapkn rasanya

    ReplyDelete
  2. mmg senang kan nak making nya..... just bg penuh cream cheese nya jer..... cheese mantain tak melimpah Khairiah Khaizu.....


    ada kawan mlong suggest dlm proses cream cheese tu.....

    250 gram cheese
    50 gram gula castor
    50 gram mentega
    1 biji telur

    pukul hingga kembang halus....

    mlong pon nak try nextime....maybe cream nyer lebih sedap ......jom kita try Khairiah

    ReplyDelete