Tuesday, December 18, 2012

bila dengar price nya....mak datuk mahal nya....PAVLOVA

 BAIK KU BUAT SENDIRI...
BUKAN SUSAH MANA PON SENANG JER
AND  MODAL BUAT  PON TAK SAMPAI RM 30  PON......
 EKSOSERI NYA....
WIPPING CREAM
BUAH2AN SEGAR
 pavlova ku.......akhirnya ......jadi jua dgn resipi Mak Long Aishah,,,,tqx3 .....sedap tul la mak long
PAVLOVA.

bhn2 nye.
4 biji putih telur.
3/4 cwn gula kaster.
1 sudu besar tepung jagung.
1 sudu teh cuka makan @ 1 sudu teh cream of tartar.
1 sudu teh esen vanila.

cara2 nye.
panas kn oven 140c - bila nk bakar - turun kn 120-110c.
pukul putih telur- dgn speed laju - smpai jd meringue.
masuk kn gula sikit2- smbil putar dgn kelajuan tinggi- smpai kental.
masuk kn tpg jagung- putar lg 3 minit.
akhir sekali masuk kn cuka - vanila- putar lg 1 minit.
alas acuan dgn aluminium foil- tuang adunan- biar tinggi sikit bagian tengah nye.
bakar letak rak tengah- bakar 1 jam 15 minit- smpai meringue tu kering- bila dah masak- jgn keluar kn dulu- biar sejuk dlm oven.
renggang kn sedikit pintu oven-hati2 bila nk alih kn ke pinggan- adunan ni terlalu lembut.

tuk krim atas nye.
250 ml whipping cream- jenama rich's yg ade tulis cake n dessert.
pukul smpai kental- bolih lah letak atas pavlova- hias dgn buah2an segar.

selamat menerai.
 — 
 NYUMMY ......DAH SETTLE KAN.....JEMPUT MAKAN KEKAWAN
 SECOND PAVLOVA .......
PUAS HATI ......KLU DAH TAHU CARA NYA

SELAMAT MENCUBA KEKAWAN....

No comments:

Post a Comment