Saturday, June 25, 2011

cheese cake mlong

adunan dah ready  for bako la......
dah masak pon dgn sempurna....cantek permukaan nya
tinggi jugala.....melepasi loyang acuannya...gebu dan sedapppppp
200 ML SUSU SEGAR(MLONG GUNA SUSU CAIR JER...1 cawan)
4~5 keping sliced cheese

4 BIJI TELUR ...ASINGKAN PUTIH DAN KUNING NYA
1/2 CAWAN GULA HALUS(70GM,,,,3/4 cawan )
70GM TEPONG CAKE/50GM TEPONG GANDUM....3/4 cawan
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
70GM BUTTER..3 sudu besar jer

CARA2NYA

KOYAK SLICED CHEESE DAN CAMPOR DGN SUSU 
PANASKAN SAMBIL KACAU PERLAHAN
BILA CHEESE DAH CAIR MASUKKAN BUTTER
TUTUP API

PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA 1/2 CAWAN GULA HALUS HINGGA JADI MARIQUE
DITERBALIKKAN TAK JATUH YA

KEMUDIAN ..PUKUL KUNING TELUR HINGGA KEMBANG PAS TU
MASUKKAN DALAM ADUNAN CHEESE TADI 

MASUKKAN TEPONG SEDIKIT DEMI SEDIKIT
KACAU HINGGA SEBATI
KEMUDIAN MASUKKAN MARIQUE TADI
KAUP HINGGA MENJADI SEBATI 

SEDIAKAN ACUAN LOYANG 
LAPIK DGN KERTAS MINYAK DULU
TUANG ADUNAN DI DALAM NYA

BAKAR I JAM ..cara double boiler...alas air dibawah loyang kek ya
DENGAN SUHU 170 'C~20 MINIT
PAS TU TURUNKAN SUHU140'C~40 MINIT....

No comments:

Post a Comment