SHARE RESIPI DARI Mak Long Aishah.....TQ
ranggup diluar lembut didalam struktur nya kekawan.....mmg sedap anak 2 mlong berebut2 makan nya
CHURROS...
1 Cawan Air
100G Mentega
2 Cawan Tepung Gandum
½ Sudu Kecil Garam
2 biji telur
1 sudu kecil gula kastor
sedikit serbuk kayu manis
cara2 nya
Tuangkan air dalam periuk dan masukkan mentega, gula & garam.
Biarkan sehingga air mendidih dan mentega cair.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata menggunakan senduk kayu.
Kacau perlahan-lahan dan sekata sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
Tutup api dan biar adunan sejuk seketika sebelum dimasukkan talur.
Kerana jika adunan panas, telura akan masak dan churros tidak mengembang
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan guna nozzle bintang.
Paipkan kedalam minyak panas.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Angkat toskan minyak.
Gaul bersama gula kastor dan serbuk kayu manis
Enak juga dihidangkan bersama strawberi dan sos coklat.
— ranggup diluar lembut didalam struktur nya kekawan.....mmg sedap anak 2 mlong berebut2 makan nya
CHURROS...
1 Cawan Air
100G Mentega
2 Cawan Tepung Gandum
½ Sudu Kecil Garam
2 biji telur
1 sudu kecil gula kastor
sedikit serbuk kayu manis
cara2 nya
Tuangkan air dalam periuk dan masukkan mentega, gula & garam.
Biarkan sehingga air mendidih dan mentega cair.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata menggunakan senduk kayu.
Kacau perlahan-lahan dan sekata sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
Tutup api dan biar adunan sejuk seketika sebelum dimasukkan talur.
Kerana jika adunan panas, telura akan masak dan churros tidak mengembang
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan guna nozzle bintang.
Paipkan kedalam minyak panas.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Angkat toskan minyak.
Gaul bersama gula kastor dan serbuk kayu manis
Enak juga dihidangkan bersama strawberi dan sos coklat.
NYUMMMYYY
No comments:
Post a Comment