Saturday, May 14, 2011

KARIPAP INTI KENTANG + NUGGET AYAM MARINA


 BAHAN2NYA

3 BIJI KENTANG..POTONG DADU
1 BTG LOBAK. MERAH .POTONG DADU
1 TANGKAI DAUN SUP..POTONG PENDEK2
8 KETUL NUGGET AYAN MARINA....GORENG DULU..POTONG DADU

3 SUDU REMPAH DAGING BABAS
1 LABU BAWANG MERAH..POTONG DADU
5 ULAS BAWANG PUTIH...CINCANG HALUS
GARAM SECUKUP RASA
4 SUDU GULA

CARA2NYA

TUMIS BAWANG MERAH PUTIH HINGGA NAIK BAU
MASUKKAN KENTANG ,LOBAK MERAH
MASUKKAN REMPAH DAGING ..GAUL
MASUKKAN 1 CAWAN AIR
MASUKKAN GARAM DAN GULA
BIAR KUAH KERING.....
MASUKKAN DAUN SUP DAN NUGGET
GAUL RATA....TUTUP API...SEJUKKAN


 BAHAN UTK DOH

4 CAWAN TEPONG
2 SUDU BESAR PLANTA
SEDIKIT AIR +GARAM

CARA2NYA

GAUL TEPONG  DGN PLANTA HINGGA SEBATI
 PAS TU MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT
ULI SEHINGGA MENJADI DOH
 PAS TU ,,BULAT2 KAN SAIZ YG SAMA

GELEKKAN DOH JADI KAN BULAT
ISI INTI ....KLIN TEPINYA ...
DAN GORENG


DAH SIAP .....JOM MAKAN

1 comment:

  1. KULIT KARIPAP KLU ULI GUNA MINYAK KELAPA /JAGUNG PON BOLEH......

    DOH JD RANGGUP BILA DIGORENG
    SELAMAT MENCUBA

    ReplyDelete